Kalibratiegewichten

Om er zeker van te zijn dat de weegschaal nauwkeurig blijft wegen, moet het met een bepaalde regelmaat gekalibreerd worden. Het kalibreren van een weegschaal is van belang om vertrouwen te blijven houden dat de weegschaal het juiste gewicht bepaalt. Deze nauwkeurigheid kan heel belangrijk zijn bij het afwegen van materialen in bijvoorbeeld de industrie, laboratoria of winkels. Bij Miniweegschaal verkopen wij kalibratiegewichtjes om zo de betrouwbaarheid van jouw weegschaal te kunnen blijven waarborgen!

Waarom is kalibreren belangrijk?

Om de nauwkeurigheid van een weegschaal te waarborgen zal deze met een bepaalde regelmaat moeten worden gekalibreerd.

Het kalibreren van een weegschaal is van belang om vertrouwen te hebben dat het juiste gewicht is bepaald. Dit kan zelfs heel belangrijk zijn bij het afwegen van materialen in bijvoorbeeld de industrie, laboratoria of winkels. Een verkeerde verhouding in de hoeveelheid van materialen of ingrediënten kan tenslotte zorgen dat een eindproduct niet meer aan de kwaliteitseisen voldoet. Wanneer er foutieve hoeveelheden verkocht worden, kan dit leiden aan de ene kant tot ontevreden klanten of aan de andere kant tot omzetverlies.

Het kalibreren van een weegschaal is nodig omdat de werking van apparaten kan verlopen in de tijd door verschillende oorzaken, zoals slijtage van producten of bijvoorbeeld vervuiling of oxidatie van onderdelen. Dit is niet anders bij weegschalen. Afhankelijk van het type gebruik, de gebruiksfrequentie en de omgeving zal het nodig blijken te zijn om ook een weegschaal te kalibreren.

Hoe kun je een weegschaal kalibreren?

De meest voor de hand liggende manier om een weegschaal te kalibreren is het gebruik van kalibratie gewichten. Dit zijn gewichten, waarvan de massa exact bekend is. Door deze kalibratie gewichten toe te passen op de betreffende weegschaal kan worden gezien of de weegschaal nog het juiste gewicht aangeeft. Het beste kan dit worden gedaan voor een aantal gewichten over de gehele range waarvoor de weegschaal bedoeld is. De reden hiervoor is dat de weegschaal misschien alleen kan afwijken binnen een bepaalde range van gewichten.

Welke kalibratiegewichten zijn er?

Er zijn verschillende kalibratiegewichten met een gewicht variërend tussen 1 en 20 gram. Deze gewichten hebben een nauwkeurigheid van een milligram (1/1000 gram), wat nauwkeurig moet zijn voor vrijwel alle toepassingen. Bij Miniweegschalen.nl is de aanschaf van kalibratiegewichten slechts €6,95 voor 4 nauwkeurige gewichten van resp. 1, 5, 10 en 20 gram. Kalibreren is een kleine investering en zorgt ervoor dat jouw weegschaal nauwkeurig blijft wegen!

Hoe vaak moet een weegschaal gekalibreerd worden?

Geadviseerd wordt om een kalibratie met bepaalde regelmaat uit te voeren, bijvoorbeeld 1 keer per jaar. Hierdoor is de weegschaal weer nauwkeurig ingesteld en kun je jarenlang gebruik blijven maken van de weegschaal.

Waar moet je op letten tijdens het kalibreren van de weegschaal?

Voor een goede kalibratie is het belangrijk om, naast het gebruik van de kalibratiegewichten, te zorgen dat de kalibratie gebeurt met nieuwe batterijen. De meeste weegschalen werken met knoopcelbatterijen. Wij adviseren deze direct mee te bestellen bij de aankoop van een weegschaal of kalibratiegewichten.

Daarnaast is het van belang dat de weegschaal op een vlakke ondergrond staat. Wanneer een weegschaal niet geplaatst wordt op een vlakke ondergrond, kan een incorrect getal weergegeven worden.

Wist je dat?

Wist je trouwens dat er tot 2018 een officiële standaard kilo bestond. Deze lag in Sèvres (bij Parijs), de ‘Grand K’, en werd regelmatig vergeleken met kopieën. Een van deze kopieën werd beheerd door het Nationaal Metrologisch Instituut, het VSL, in Delft. In 2018 bleek deze standaard kilo steeds meer af te wijken van de kopieën. Daarbij moet je denken aan tientallen microgrammen. Dat is voor het dagelijks leven niet zo erg, maar voor wetenschappelijke precisiemetingen wel. Daarom is er eind 2018 een officieel besluit genomen om deze standaard kilo te vervangen door een andere definitie op basis van een natuurkundige constante (de constante van Planck).

Kalibreren wordt ook wel ijken genoemd. Over het exacte onderscheid tussen beiden is echter nog vaak veel discussie.

Kalibratiegewichten kopen bij Miniweegschaal

Wil je er zeker van zijn dat jouw weegschaal nauwkeurig blijft werken? Bestel dan kalibratiegewichten. In onze webshop verkopen we 4 nauwkeurige kalibratiegewichten van resp. 1, 5, 10 en 20 gram voor slechts 6,95. Ervoor zorgen dat jouw weegschaal betrouwbaar blijft wegen, is dus een kleine investering! Ben je daarnaast nog op zoek naar een betrouwbare weegschaal? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres! Wij bieden weegschalen aan voor verschillende branches: laboratorium, industrie, winkels en horeca. Weet je momenteel nog niet exact welke weegschaal het meeste voldoet aan jouw wensen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Wij helpen je graag bij het vinden van een geschikte weegschaal.

Selecteer een Afleverpunt